Beveilig je PC met een virusscanner

Het kan iedereen gebeuren. Afgelopen jaar werden zeker 30 gemeentes, universiteiten en zelfs ministeries getroffen door het virus Dorifel. Bij een groot aantal van deze slachtoffers vielen alle systemen uit en lag de dienstverlening enkele dagen lang stil. De Iraniërs kunnen er over meepraten. Het meest geavanceerde en destructieve virus ooit, Stuxnet, legde het gehele atoomprogramma plat. De ontwikkeling van een atoombom door de Ayatollah’s werd met maanden, misschien wel jaren,  vertraagd. De Iraniërs zwijgen in alle talen, maar in Nederland is direct onderzoek gedaan naar de Dorifel-besmetting. De conclusie was dat alles grotendeels te voorkomen was geweest als alle systemen steeds op tijd waren bijgewerkt en als gebruikers zich aan de protocollen hadden gehouden – en dus niet achteloos alle documenten hadden geopend die als emailbijlage door onbekende afzenders werd verstuurd.

Virusscanner

Als programmeurs zulke slimme virussen kunnen bedenken dat deze zelfs de meest beveiligde installaties kunnen infecteren, zal jouw eigen pc of mac wel een heel gewillig slachtoffer zijn voor kwaadwillenden, zeker als je er geen goede virusscanner op hebt geïnstalleerd. De eerste virussen werden gemaakt door hackende tieners, die experimenteerden met de mogelijkheden om bij computers in te breken. Meestal waren dat onschuldige acties. Nu zijn de gevaarlijkste ontwikkelaars van virussen grote criminele organisaties die door middel van malware bij jouw persoonlijke gegevens willen komen, zoals de inlogcodes van internetbankieren.

 

Antivirusdefinities up to date houden

Daarnaast moet je de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Er komen immers iedere dag honderden nieuwe virussen bij, en het zou best kunnen dat jouw virusscanner deze nog niet (her)kent. Daarom moet je ook dagelijks de laatste virusdefinities downloaden. Gelukkig doen de meeste antivirusprogramma’s, zoals die van Kaspersky, dat automatisch. Vertrouw er niet op dat jouw systeem is beveiligd en denk altijd na voordat je een actie onderneemt op internet. Klik nooit op een link die je niet helemaal vertrouwt en scan een USB-stick die je van iemand krijgt altijd voordat je hem gaat gebruiken.

Comments are closed.